CIACHO DLA WIELKANOCNEGO KRÓLICZKA czyli kochani marchewki w ruch! Dzisiaj podziele się z Wami prostym i szybkim przepisem na ciasto marchewkowe, przepis dostałam kiedyś od przyjaciółki i często z niego korzystam przy wyjątkowych okazjach. A zatem przechodząc do przepisu bo świąta tuż tuż:
       ♥
SKŁADNIKI:
- 4 jajka
- 0,5 łyżki soli
- 6 marcheweczek 
- orzechy włoskie
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 płaska łyżeczka sody 
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- cukier puder do posypania ciasta
        ♥
WYKONANIE:
Zaczynamy od umycia naszych marchewek, obrania ich oraz starcia na drobnych oczkach na tarce. Po przygotowaniu startej marchewki, bierzemy się za orzechy. Przygotuj większą garść orzechów włoskich, najlepiej gdy obrane orzechy rozgnieciesz na drobniejsze kawałki. Tak by chrupały w cieście. Przygotowaną marchewkę i orzechy odkładamy na potem. Następnie do miksera wbijamy 4 jajka i ubijamy na jednolitą delikatną masę, następnie dodajemy szklankę cukru (jeśli chcesz aby ciasto było bardzo słodkie możesz dodać nieco więcej), 1 łyżeczkę proszku do pieczenia, 1 płaską łyżeczkę sody, cynamonu, przyprawy do piernika i cukru waniliowego oraz pół łyżeczki soli. Następnie do miksera dodajemy szklankę oleju i stopniowo dodajemy mąkę na większych obrotach, po dodaniu mąki możemy nieco zwiększyć obroty miksera i dodawać stopniowo marchew i na koniec rozgniecione orzechy. Gdy wszystko pięknie się nam zmiksuje na jednolitą masę wyłączamy mikser. Przygotowujemy blaszkę najlepiej podłużną, wykładamy ją papierem do pieczenia i wlewamy do formy naszą zmiksowaną masę. Następnie wstawiamy do rozgrzanego na 180*C piekarnika na 55 minut. Po tym czasie wyciągamy ciasto, czekamy aż się ostudzi i posypujemy ostudzone ciasto cukrem pudrem :-) Zaparzamy swoją ulubioną kawkę i możemy szamać! A poniżej zobaczycie moje dzisiejsze efekty pracy nad tym ciachem. Smacznego♥!










Słodkich Świąt Wielkanocnych!



Powrót